جهان بعد از کرونا
چه چیزهایی در پساکرونا ترند می شوند؟!
چه چیزهایی در پساکرونا ترند می شوند؟!
این روزها ویروس کرونا همانند یک اتفاق غیر مترقبه تمامی معادلات را تغییر داده است. کشورها برنامه های توسعه خود را به کلی متحول کرده اند. سرمایه گذاری در بخشهای زیادی از اقتصادها به سمت ملزومات پزشکی تغییر مسیر داده است. آیا همچنان می توان راجع به آینده کسب و کارها نظریه پردازی کرد؟ به نظر می رسد که تغییرات جدی از راه رسیده اند و لازم است برای آینده آماده بود.
هرم شیوع کرونا در کشورهای مختلف اشکال گوناگونی به خود گرفته است. در برخی کشورها به سرعت مهار شد اما در برخی دیگر شیوع کرونا فجایع انسانی و زیست محیطی زیادی پدیدآورده است. بسیاری از کشورها برای این شرایط آماده نبودند و در برخی سازمانها آشفتگی و غافلگیری زیادی به چشم می خورد. اما بهتر است نگاهی به ترندها و الگوهای آینده بیاندازیم و ببینیم بعد از کرونا چه گرایشهایی در بازار، به گرایشهای مسلط تبدیل خواهد شد. به این ترتیب شاید بتوان کمی از غافلگیری و آشفتگی کسب و کار خود کاست!
حتما با اقتصاد تجربه آشنا هستید. اما در شرایطی که تورهای مسافرتی، موزه لوور و حتی مسابقات المپیک به حالت تعلیق درآمده اند، مردم کمبودشان را احساس می کنند. با وجود شبکه های اجتماعی و امکانات ورزشهای مجازی و فنآوریهای تجربۀ مجازی Virtual Experience می توان به رشد این صنعت امیدوار بود. به نظر می رسد تجربه هایی نظیر سفر، خرید، دورهمی های مجازی و… در دوران پسا کرونا رونق بگیرند.
در سال ۲۰۱۷ زمانی که شرکت Trendwatch پیشبینی کرد در بازار آسیا بازار پخش زنده خرید قوت می گیرد چند شرکت آسیایی به آن روی آورده بودند. اما با شیوع کرونا و علی الخصوص در بازار چین زمانی که پخش زندۀ خرید در چین کرونا زده چشمان بینندگان زیادی را به خود جلب کرد، این ترند با سرعت بسیار زیادی به صدر لیست نزدیک شد. به نظر می رسد در دوران سپا کرونا این کسب و کار رونق قابل توجهی را تجربه کند.
از آن زمانی که شرکت TrendWatch این پدیده را پیشبینی کرد زمان زیادی نمیگذرد اما…افراد زیادی به روباتهای چت و دستیاران مجازی عادت کرده اند و این ترند به سرعت دارد جای خودش را باز می کند. به دلیل شیوع کرونا افراد زیادی خدمات آموزش، تفریح، پزشکی و حتی دوستیابی را به صورت مجازی تجربه کرده اند و گویا این غول که از چراغ جادویش درآمده است و بعد از رفتن کرونا همه جا را فرامی گیرد.
این روزها همه به اسپری الکل و ضد عفونی کننده ها چسبیده اند و همه جا آن را با خود می برند اما طولی نمی کشد که این ویروس از بین ما خواهد رفت و اعتیاد به این وسایل کمتر خواهد شد. اما چیزی که قوی تر از قبل در میان مردم باقی می ماند، میل به سالم ماندن است. این امر فرصتهای جدیدی پدید می آورد: فروشگاهها و مکانهای اجتماع و فضاهای بسته تلاش خواهند کرد ابزارهای سنجش و بهبود سلامت مشتریان و کاربران را درون فضا تعبیه کنند تا افراد دلشان بخواهد بیشتر درون این فضاها بمانند و بدون دغدغه سلامت خود را بهبود بخشند و یا از وضعیت آن مطلع شوند.
افراد زیادی وقت خودشان را به صورت آنلاین سپری می کنند اما عده ای در این ایام تلاش می کنند بهروری خود را بالا ببرند و از زمانشان به نحو احسن استفاده کنند. این افراد در دوران بعد از کرونا نیز به این رفتار ادامه می دهند و طبیعتا نیازمند پلتفرمهایی هستند که به آنها آموزش یدهد، یا امکانات رشد و یادگیری را فراهم کند.
سالها ۲۰۱۷/۱۸ رشد فنآوری تجارت الکترونیک و هوش مصنوعی را به چشم دیده بودیم اما از این پس با توسعه خرید اینترنتی و روباتیک، پیوند این دو فزونی می گرد. گرایش بعدی که می توان انتظار داشت بعد از کرونه شتاب بیشتری به خود بگیرد تجارت مصنوعی با چاشنی روباتیک و هوش مصنوعی است که باعث می شود تجارت، خودکار تر از قبل باشد.
پیش از شیوع کرونا مشکلات روانی ناشی از اضطراب، دلتنگی، رقابت اجتماعی شدید و مشکلات ناشی از بحرانهای اقتصادی برای بشر به وقوع پیوسته بود. اما با شیوع کرونا این مشکلات بیشتر و بیشتر خودش را به مردم نشان داد و عمق بیشتری گرفت. بنابر این هرگونه خدمات بهبود سلامت روانی در آینده رشد خواهد کرد.
سابقا زمانی که راجع به ارائه راه حلهای متنباز صحبت می کردیم آن را جبهۀ جدید در درون توسعه پایدار نامیدیم. ارائه راه حلهای متنباز یعنی اشتراک گذاشتن راه حلهای نوآورانه ای که در برابر مسئله های مشترک ولی دشوار مطرح می شوند. ویروس کرونا یکی از پیچیده ترین و دشوارترین مسئله هایی بوده است که بشر تا کنون در مقیاس بین المللی و بینا رشته ای با آن روبرو شده است و در این شرایط بهترین سازمانها آنهایی هستند که همگان را در راهکارهای نوآورانه خود شریک می کنند.
برخی افراد در شرایط کرونا روشهای زندگی سنتی مثل پختن غذا و… را به خوبی تمرین کردند و یاد گرفتند. اما عده زیادی از شهرنشینان هم یاد گرفتن که برخی از مشکلاتشان را برون سپاری کنند. مسلما با پایان یافتن کرونا بسیاری از این افراد مجددا مشکلاتشان را خودشان حل می کنند اما بسیاری هم عادت کرده اند که کار را به داوطلبان خبره بسپارند.
ما انسانها خودمان را به جایگاه اجتماعی مان می شناسیم. اگر شما بفهمید که افراد چگونه خودشان را می شناسند، یا از اجتماع و مردم احترام کسب می کنند، شما برای فهم رفتار آنها ابزار قدرتمندی در دست دارید. کالا های ملموس از قدیم الایام ابزار منحصر بفرد ایجاد موقعیت اجتماعی بوده اند. مصرف کنندگان جوانتر و کاربران بازی های کامپیوتری از قدیم طرفداران کالاهای مجازی با هدف ایجاد موقعیت اجتماعی بوده اند اما،با توجه به فنآوریهای موجود (واقعیت افزوده و بلاکچین) و رشد تمایل به مصرف پایدار در زمان شیوع کرونا، این ویروس باعث شده است انتظارات زیادی برای به رسمیت شناخته شدن کالا های مجازی به عنوان یک عامل ایجاد موقعیت اجتماعی در میان گروههای و صنایع ایجاد شود.
مرجع سایت Trendwatching